Не можете да спрете пролетта

Навън е пролет. Редно е това да се отбележи.

Е, явно го доказахте. Можете да залостите вратите. Можете да заключите сградите. Можете да опразните улиците. Можете да приземите самолетите и да закотвите корабите. Можете да затворите границите и да заковете всичко на мястото му. Но не можете да спрете дърветата да цъфнат.

Можете да всеете страх. Можете да ни втълпите, че светът е опасен. Можете да ни накарате да се отдръпнем от приятелите и да избягаме от непознатите. Можете да опорочите общуването, разговорите, допира. Можете да разкъсате близостта и да заровите доверието. Но не можете да спрете щъркелите да долетят.

Можете да отмените всеки повод за щастие. Можете да заглушите смеха. Можете да ни отнемете и дребните радости в живота. Можете да потушавате надеждата и да сипете отрова в мислите. Можете само за ден да разрушите това, което е строено с години. Но не можете да спрете зеленото в тревата.

Можете да сринете икономиката. Можете да попречите на хората да се трудят. Може да ги лишите от заслугите им. Можете да ги обречете на несигурност и тревога. Можете да замразите всички възможности за победа, успех и печалба. Но не можете да спрете лалето да изправи глава.

Можете да спрете времето. Можете да оковете човечеството и основателно да очаквате то да ви се подчинява. Можете да унищожите свободата и да прекършите гордостта. Можете да ни обърнете срещу собствените ни ценности и да наблюдавате как доброволно ги предаваме. Но не можете да попречите на слънцето да грее.

Ако си направим труда да погледнем навън, ще забележим, че Вселената е заета с това да твори пролет. Наивно е ние да се занимаваме с каквото и да било друго.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.