Светът ти е отражение на теб самия

Светът е място с неизчерпаеми възможности и арена, на която всеки да постигне най-доброто си аз. И въпреки това не всички биха се съгласили с тази теза. Представите на хората за света се разминават не поради друга причина, а защото всеки моделира своя светоглед според собствената си самооценка.

Примерите са очевидни – смелият вижда света като бойно поле, страхливият – като джунгла осеяна с опасности, завистливият – като място изпълнено с несправедливости, жертвоготовният – като място, което се нуждае от спасяване и т.н.

Неувереният човек естествено вижда света като страшен и враждебен. Той знае, че за всичко в живота трябва борба и неговите шансове да излезе победител са малки, така че логично въприема света като ограничен и беден на възможности. От друга страна такъв човек също и вярва, че самият той не заслужава нищо. Ето защо в този смисъл и нищо не му липсва. Ако не вярваш че неща като любов, свобода, приключения и благополучие съществуват и ти се полагат, то и никога няма да съжалиш, че си ги нямал. В крайна сметка убеждението, че светът е лош и несправедлив, се превръща в най-доброто оправдание никога да не поискаш да подобриш себе си.

Увереният човек вярва, че всичко най-прекрасно му се полага по рождение и затова той е безусловно убеден, че светът може да му предостави каквото той поиска. Свободният, обичащият, щастливият човек не чака някой да му даде свобода, любов и щастие, той естествено ги открива във всеки свой дъх и всеки миг от деня. Пред него светът стои отворен с възможностите си, които само чакат да бъдат намерени. Там, където другите виждат празнота и обреченост, той вижда възможност да се появи нещо ново и по-добро. Увереният човек е сигурен в своя свят като свой дом и иска да открива все повече и повече от скритите му пред очите ни съкровища.

За привържениците на обективизма, трябва да се запитаме тогава какъв е светът обективно. Може би най-точният отговор би бил – светът е такъв какъвто си го направиш. Но освен това обективно светът е място с неизчерпаеми възможности и арена, на която всеки да постигне най-доброто си аз. Щом има хора, които го доказват, логично е, че тези възможности са там за всички.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.