„Гатака” – определението за перфектност

 „Гатака” разказва една антиутопия, в която хората масово се раждат с изкуствено подбран генетичен материал, а естествено родените се считат за по-нисша класа. Във филма се разследва значението на понятието „перфектност” и как то има безброй форми, стига да бъдеш истински жив човек.

Винсънт

Винсънт е забележителен с това как цялото му съществуване зависи от това той да не губи концентрация в нито един момент в продължение на години. Всяка негова клетка, самото му ДНК, ще го издаде и ще направи сбъдването на мечтите му невъзможно. Той трябва да преодолее изключително болезнени и унизителни процедури само за да влезе в ролята на Джером, но това е едва началото. Оттам нататък той е длъжен да живее сред същите тези хора, които са създали тази система, според която той е негоден за живота. Но освен да прави всичко изрядно на ежедневно ниво, за да постигне най-съкровеното си желание, той успява да се влюби, да създаде приятелства и да разреши враждата си с брат си. За Винсънт има само една дума, която го определя най-добре – безупречен.

Айрийн

Айрийн има особената съдба да бъде нещо като най-малко перфектната сред перфектните. Тя има всички сходства с другите генномодифицирани, но недостатъкът ѝ е това, което я е накарало да бъде повече човек. Когато е заставена да приеме тежка и ужасна истина, тя избира живота. По време на историята тя успява да разбере какво значи да си перфектен и че това е нещо, което не може да се измери в математически стойности.

Джером

Джером е точно противоположният образ на Винсънт и следователно равен на него свръхчовек. За него статуквото е това, че му е дадено всичко – гените, с които да бъде най-добър сред всички покрай него. Джером рухва, когато не успява да разкрие потенциала си и печели сребърен медал. Само че в сюжета на филма той надминава зададения му от обществото потенциал хилядократно и се превръща в нещо, което никой не е очаквал – жива душа. Джером е очарователна смесица от арогантност, гордост, заядливост и инат, която е един от големите творчески успехи на филма. Той носи посланието, че дори генномодифицираното тяло може да е дом на истински достоен човек.

Дали този филм може да ни е от някаква полза в сегашната реалност? По начало филмът трябва да бъде разглеждан сам по себе си, извън контекст, само като произведение на изкуството. Но всеки мислещ човек много добре може да направи връзката и да разбере дълбоката истина разказана в него.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.