„Легенда за търсача“ – една истинска революция

Легенда за търсача“ е сериал, който ни отвежда по стъпките на революция, водена от свръххора. Макар и да започва като история за деца, той бързо се развива и ни представя множество вълнуващи герои и задълбочени казуси.

 

Ричард

Ричард е типичният главен герой с едно изключение – той наистина е напълно съвършен. Той буквално няма недостатъци, освен именно че няма недостатъци. Ричард постига това, в което всички други герои от фантастични филми се провалят – той наистина е лоялен и винаги защитава правилната позиция.

При Ричард грижата за света е напълно искрена и идва от личната му дълбочина, а не от външна идея, че това е редно. Той е щедър и милосърден без никакви изключения, дори когато това създава риск за живота му. Но също може да бъде суров и да ръководи с твърда ръка, когато е необходимо. Способен е да изпитва любов и неведнъж е доказвал истинността ѝ. И най-важното, той има способността винаги да вижда доброто у хората и всеки път постъпваше правилно, когато се доверяваше на най-върлите си врагове.

 

Кейлън

Кейлън застава редом до Ричард в списъка на достойните хора в този сериал. Тя е смела, великодушна и носи силна светлина в себе си. При нея обаче има един огромен проблем – дарбата ѝ на изповедница. С нея тя напълно унищожава човешки души, а в сериала се преструвахме, че щом иска от тях да вършат добро, всичко е наред. Тя използваше силите си само когато наистина се налагаше, но щом изповяданите не могат да бъдар освободени, единствената опция е да бъдат убивани.

Кейлън обаче имаше поне три сюжета на пълно съвършенство, където тя жертва всичко за Ричард: този, в която се пусна от скалата; този, в която се съгласи да се върнат в истинската им Вселена; и този, в която се омъжи за Даркън Рал. Последният пример е абсолютен шедьовър от емоционална гледна точка – в този сюжет Кейлън трябваше да понесе изчезването на Ричард и да стане съпруга на човека, виновен за всичките ѝ нещастия. Но докато имаше план, тя все пак живееше за идеята, че Ричард ще се върне и всичко ще се оправи. Моментът, в който тя видя отрязания пръст в ръцете на сина си, беше покъртителен. Тя разбра, че всичко е било напразно, че няма никакъв шанс да поправи нещата и че трябва сама да убие последната си надежда. Но тя го понесе. Страданието, което трябваше да изпита, я направи свръхчовек, и заради героизма, който прояви, тя все пак успя да върне правилния свят.

 

Зед

Зед е типичен образ на възрастен магьосник, който защитава главния герой и той отговаря на всички качества, които се очакват от него – мъдрост, смелост, ум и обич. Зед се доказва като чудесен герой още в първи епизод, като обяснява, че обучението на Ричард се е състояло в това да го остави да расте на воля. Зед има и прекрасни отношения с Шота – защото разбира както чара и способностите, така и всички опасности, които крие тя.

 

Кара

Във всеки един момент Кара беше повече от прекрасна. От изкусен и страховит воин, тя се превръщаше в невинно дете, което за пръв път в съзнателния си живот си се учеше на нежност и добрина. Тя успя да се развие и да открие нови аспекти в личността си, без обаче да се отрече от предишното си Аз. Тя се учеше да се доверява и да обича и имаше своите малки победи дори без да ги забележи, лъжейки самата себе си, че постъпва правилно само в името на дълга да служи. Но дори когато морд сит бяха нещо от миналото, тя продължи да бъде такава и да се гордее с това. От спектъра на светлината тя взе само това, което допълваше личността ѝ, но защити себе си като същество на мрака и му остана вярна през цялото време.

 

Шота

Шота е може би най-оригиналния герой в сериала. Особено могъща вещица, която се ръководи само от собствения си интерес, но трябва да помага на главния герой, за да предпази и себе си. Шота изпитва страст към магическата мощ и иска да я овладява все повече и повече. Нейната любов към Зед е истинска и макар да го презира за това, че той отказва да бъде велик с нея, във важните моменти си проличава колко силно тя го разбира и цени. Шота доказа себе си във сцената, в която бе останала да чака Ричард повече от 50 години. Загубила всичко ценно, забравена от всяканадежда, тя просто стоеше и чакаше, за да даде шанс на света да се върне към живота. И всъщност благодарение на нея, това се случи.

 

От сюжетна гледна точка, най-голямото предимство на сериала е, че поставя многобройни задълбочени казуси, които наистина биха се появили в една революция. В почти всеки епизод героите трябва да избират между две валидни истини. Един от най-силните примери е епизодът, в който Ричард трябваше да защити децата на войниците на Даркън Рал от собствените си съюзници. Тогава той трябваше да избере правилното решение и достойния човек пред стратегията в голямата война.

„Легенда за търсача“ показва, че всяка битка е важна. И точно затова всяка от тях заслужава да бъде изживяна.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.