Номинации за Наградите на Абсолютните 2023

Личност на годината 

Андрю Лойд Уебър

Андрю Лойд Уебър има незаменим принос за мюзикъла като жанр. За неговата значимост е доказателство фактът, че негов мюзикъл беше игран на Бродуей винаги в последните 43 години.

Луис Инасиу Лула да Силва

Луис Инасиу Лула да Силва смени режима на Болсонару и промяната веднага даде резултат, като изсичането на горите в Амазония бе значително намалено. Той заема правилната позиция по важни въпроси като човешките права и войната в Украйна.

Матю Пери

Матю Пери беше и винаги ще бъде приятел на всички нас. И неговото чувство за хумор ще продължи да озарява света с усмивки.

Наргес Мохамади

Наргес Мохамади е символ на това, че всяка жена в Иран заслужава да бъде свободен човек. Нито един режим на потисничество не може да рухне, докато директно потърпевшите от него не станат готови да му се опълчат. 

Новак Джокович

Новак Джокович за поредна година доказа себе си като човек и тенисист. През 2023-та той счупи редица забележителни рекорди като най-много титли от Големия шлем и най-много седмици като номер 1 в ранглистата.

 

Очарование на годината

Гатьо

Гатьо успя от антагонист да се превърне в любимец на българите. С присъщата си простосърдечност той успяваше да казва смислени неща по начин, достъпен за всеки.

Джордж Карлин

Джордж Карлин е комик, който открива хумора в самия абсурд на това личността да се ръководи от системата и скечовете му са по-актуални от всякога.

Лейф Брукс

Лейф Брукс доказа, че интернет може да бъде място за изява на личната свобода, и чрез своя сайт свързваше хора от всички точки на света без никакви условия в продължение на десетилетия.

Нургюл Салимова

Нургюл Салимова накара цяла България да се гордее, но освен с изключителни умения по шах, тя изпъква и с приветливост и чистота.

Светослав Митев

Светослав Митев доказа, че няма граници за таланта на българина по неочакван начин, като направи най-добрата пица в света, печелейки първо място на конкурса Pizza World Cup 2023, Италия

 

Враг на годината

Владимир Путин

Владимир Путин  постави себе си в позицията на лидер на войната срещу свободния свят. Той продължава своя предателски поход срещу всичко свято, обсебен от маниите си.

Володимир Зеленски

Зеленски има наглостта да се изживява като лидер на войната за свободния свят. И се опитва да ни заблуди, че подкрепата за Украйна означава да играем неговата игра.

Илън Мъск

Тази година компанията Neuralink получи разрешение да започне да тества мозъчните си импланти върху хора, въпреки че има подозрения за негативни резултати от опитите с животни. Илън Мъск е враг на хуманността и цели да превърне хората в нещо по-низше, а именно киборзи.

Стенли Кубрик

Във филмите си Стенли Кубрик представя хората като низши същества, готови да пълзят пред по-силните от тях. Неговото творчество цели да събуди презрение към човеците и да им внуши, че са незначителни във Вселенския контекст.

Хамас

Хамас са терористична организация без никаква човечност и представа за морал. Когато няма чудовищност, която не би извършил в името на каузата си, то очевидно тази кауза не е истинска.

 

Събитие на годината

100 години Дисни

Дисни са допринесли за развиването на чувство за красота и магия у всяко дете. Всяко филмче учи младите сърца да мечтаят и да не се страхуват от неизвестното.

Европейският съюз постигна сделка за Закона за възстановяване на природата

Този закон ще задължи страните членки на Европейския съюз да предприемат мерки за възстановяването на природата на поне 20% от сухоземните и морските територии. Това е малка крачка в правилната посока.

Индия кацна на луната

Кацането на Индия на луната е още една стъпка напред по пътя на човечеството за разкриване на космическите тайни.

ООН прие първия закон за защита на морски видове извън националните територии

Закон за защита на биоразнообразието в открито море бе приет след 20 години на обсъждане и бе посрещнат с аплодисменти от всички делегати в ООН.

Стачка на сценаристите в Холивуд

Стачката на сценаристите показва, че човешкото въображение не може да бъде достигнато от изкуствения интелект и че човекът трябва да бъде на първо място.

 

Историческа личност на годината

Джек Лондон

Джек Лондон разказва за върховната сила на човешката душа и това го нарежда сред малкото хората, които истински заслужават званието писател.

Йордан Йовков

Йордан Йовков е гений на разказа, отдал изкуството си на величието на човека и на непреклонната личност, съществуваща отвъд оковите на обществото и времето.

Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи е средт най-великите личности в историята на човечеството, допринесъл изключително не просто за науката, а за самата същност на научното мислене.

Никола Тесла

Тесла е велик учен, доказал, че гениалната наука се постига не само с разум, но и с душа.

Панайот Волов

Панайот Волов е знаел как да направи най-доброто за България и е един от основните деятели, благодарение на които Априлското въстание е било възможно.

 

Герой на годината

Барби – “Барби”

Барби е очарователен герой, изпълнен с чистота, който ни напомня, че животът е много по-прекрасен, когато го наситиш с вътрешните си цветове.

Бри – “Отчаяни съпруги”

Бри е пример за класа, гордост и достойнство. Тя е истинска дама, която винаги избира любовта, надскачайки себе си, каквато и да е цената.

Даръл Стендинг – “Скитник между звездите”

Даръл показа, че силата на човешката душа е неизчерпаема и тя може да превърне и най-тъмния затвор в безгранична свобода.

Маура – “1899”

Маура не спря да търси истината и да защитава доброто, дори когато реалността се счупи и се превърна в абсурден хаос.

Сето Кайба – “Ю Ги О”

Кайба е пример за съвършения мъж. С прекрасната си надменност, изключително висок интелект и очарователно чувство за хумор, Сето е герой, чиято духовна дълбочина е толкова труднодостъпна, че е скрита дори от самия него.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.