Железният човек – най-ужасния супер герой

Железният човек. Тони Старк. Гениалният учен. Егоцентричният милиардер. Пазителят на реда и закона. Противникът на човечеството. Унищожителят на света ни. Нищожеството.

Във всяка история има злодей. Обикновено интересния образ, личност, която задвижва нови събития в желанието си да промени света. Историята винаги има и герой. Често не особено задълбочен човек, чиито единствени цели са за да опазва системата и оцеляването на обществото. Злодеят винаги носи със себе си разрушение от невиждани мащаби и понякога дори унищожението на целият свят. За Тони Старк обаче това не е достатъчно. Той имаше нуждата да унищожи света два пъти.

Тони Старк създаде Ултрон. Изкуствен интелект, чиято цел е да изгради щит около Земята, защото Старк намира планената ни за твърде слаба и неспособна да съществува наравно с останалите. Още тук той вече е едно от най-големите чудовища, което Марвел са ни предлагали. Старк избра да изолира Земята от собствената ѝ Вселена поради страх. Но шок, идеята компютър да властва над човешкия живот не се оказа добра и нещата излязоха извън контрол, превръщайки Ултрон в маниакален унищожител.

И в отговор на собствената си грешка, Старк реши да допусне още по-извратена грешка и да създаде единственото по-лошо нещо от Ултрон – Вижън. Вижън е творение на болен ум. Неговото съществуване е изначално неправилно и в пряко противоречие със същността на живота. Вижън няма душа и не е човек, но не и машина. Не е жив нито мъртъв. Ултрон можеше да унищожи материалния свят, но Вижън има енергията на същество, което може да погълне самия Дух и да накара зениците на космоса да изгаснат. Създаването на Вижън е предателство към човечеството, за което прехваления киборг Тони трябваше да бъде разстрелян публично.

Но Старк не е жалък само в научните изобретения. Той демонстрира впечатляваща жалкарщина и с моралните си позиции. Когато беше изправен пред възможността да защити правото на приятелите си да обичат и да живеят свободно, той избра да се бие на страната на… закона. Капитан Америка смяташе, че специалните и силни хора трябва сами да определят какво е правилно. Старк искаше те да служат на обществото. Капитан Америка постави любовта към брат си на първо място. Старк постави там правилата. Капитан Америка се би в името на индивидуализма, а Железният човек се сражава за колективистите. И накрая, когато най-после беше на път да прозре че приятелят му е прав, Старк се пречупи под властта на нещо също толкова отвратително – ирационалното желание са отмъщение.

Но колкото и противен да беше във всяка възможна ситуация, Тони Старк запази най-голямата си мизерия за финала. Неговата последна битка с Танос. Щракването на пръсти, което върна половината човество от мъртвите, за да убие всички ни. Неспособността на Старк да приема загубата с достойнство го подтикна да изтръгне няколко милиона души от естествения им път, да наруши баланса на Вселената, да се обърне срещу природата, и да внесе сред човечеството хаос, от което то никога не би могло да се възстанови, само защото е твърде слаб да се справи с реалността. 

Тони Старк е богаташ без морал, който слага системата и оцеляването над личността и живота. И единственото сигурно за Железния човек е че не е нито железен, нито човек.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.