Доволен ли си от себе си?

Това е въпросът, който дава най-правилната преценка за всеки човек. Само ти самия познаваш собствените си цели, стандарти и морални правила, така че самият ти си най-добрият съдник, когото можеш да имаш. Това как се чувстваш спрямо себе си не може да бъде повлияно нито от общественото мнение, нито от противоречащи интелектуални доводи. И именно това чувство е единственото, което има значение.

Постъпваш ли както смяташ за правилно? Отстояваш ли ценностите си? Всеки ден ли даваш най-доброто от себе си? Преследваш ли неотклонно целите си? Не позволяваш ли на страха, рутината, чуждото мнение и т.н. да те бавят и отказват? Можеш ли да разчиташ на самия себе си?

Такива са въпросите, на които всеки носи отговорите вътре в себе си, но трябва да си ги каже ясно, за да види дали е на прав път в живота си.

Ако отговорите са не, този човек би смятал, че не дава най-доброто от себе си и не би се гордял със себе си. Но осъзнаването на този отрицателен отговор трябва да подейства като шамар, за да го мотивира да бъде по-целенасочен и отдаден на мечтите си.

Ако отговорът е да, този човек не може да бъде уплашен от нищо. Той одобрява себе си, смята, че е прав, и нито общественото мнение, нито какъвто и да било външен натиск, биха го отказали.

Човекът, който харесва и вярва на себе си, е непобедим. Ето защо всеки, който иска да е такъв, просто трябва да се увери, че прави най-доброто, на което е способен всеки ден и във всяка ситуация.

Изображение: https://www.flickr.com/photos/rueful/8065467654

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.