Природните бедствия – безкомпромисната любов на Вселената

Природните бедствия винаги са всявали ужас в сърцата на хората, което е абсурдно. Когато океаните се бунтуват, човечеството бяга с писъци. Когато бурите разпръскват мечтите си, човечеството се крие в дупката си. Когато вулканите изригват с копнеж по утрото, човечеството се спотайва в сива мъгла. Когато земята трепери от величие, човечеството трепери от страх. Да се страхуваш от външни противници е естествено, но да се страхуваш от мощта на собствения си свят, е чудовищно.

Природните бедствия не са наказание, а дар. Земята не се опитва да ни накаже за грешките ни, никой не ни изпраща небесни проклятия. Планетата ни не е отмъстителка, а любовница. И като всички, познали същността на любовта, тя обича безмилостно. Така както тишината на зимния следобед не допуска нито един звук в пейзажа си, торнадото не позволява на нищо да спре устрема на страстта му. Природните бедствия са опасни, но не защото са наши врагове, а защото всичко истинско крие опасност в себе си.

Природните бедствия не противоречат на вселенската хармония. Те са част от нея. Стремежът на човека да ги премахне е това, което пречи на естествения ред. Гората приласкава пламтящите пръсти на пожара, за да се превърне в пепел, готова да целува ледените порои, още преди да са докоснали пръстта. Житните класове предизвикват ветровете с гордостта си, защото знаят, че само след като бъдат приведени, ще имат честта да се изправят отново. Скалите затаяват дъх в очакване на мълния, която да наруши вечния им покой. Хармония има само там, където има и сила.

Природните бедствия винаги са означавали любов. Лавата се стича, за да приветства стъпалата на непреклонните, земетресенията туптят с пулса на новото бъдеще, снеговете заличават предначертаните пътища. Да създадеш стихия, която помита всичко по пътя си, е най-достойният начин да кажеш „обичам те“.

Светът обича отвъд крайностите. А тези, които имат смелостта да погледнат обичта му в очите, ще открият храма на собствената си същност.

 

 

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.