Отмъстителите: Ерата на Ултрон – Кой ще спаси човечеството?

Само след няколко дни Марвел ще ни залее с нова вълна пропаганда. Затова нека си припомним как точно се опитаха да ни манипулират предишния път.

Първо нека да обърнем внимание на заглавието: Ерата на Ултрон. След като във филма Ултон съществуваше едва няколко дни би било изхвърляне да наречем това време ера. Но ерата на изкуствения интелект, който ще е създаден от някой идиот опитващ се да предпази света и който в последствие ще се опита да унищожи човешкия вид е в реалността. И е точно сега.

Героят, забавният, интересният, смелият Тони Старк иска да спаси човечеството, като създаде щит около него. Само на сгърчено извратено същество без капка достойнство би могло да му хрумне такова нещо. И разбира се, единственият му довод е, че Земята е слаба. Със създаването на подобен щит, Старк ще изолира планетата от цялата Вселена. Той планира да я затвори в клетка без никакъв контакт с останалите светове. На Земята няма да ѝ е позволено да се развива, няма да може да се срещне с каквито и да е предизвикателства. Всичките ѝ шансове да умре ще са унищожени, което автоматично означава, че тя няма да има шансове и да живее.

Планът на Тони Старк няма как да не включва супер-интелигентен робот, защото, както всички добре знаем, във филмите и книгите хората не ги бива за нищо.

Ултрон се превърна в зла машина, която искаше да унищожи човечеството. Но да видим за колко неща беше прав преди това.

Първите думи на Ултрон към Отмъстителите бяха: „Вие искате да защитите света, но не искате той да се променя. Как човечеството ще бъде спасено, ако не му е позволено да еволюира?” И аз не бих могла да го изразя по-добре. Всеки, на когото му пука за човечеството, би се обърнал към тях със същите думи.

Капитан Америка каза: „Ултрон вярва, че ние сме грешката в света.” И той отново има право. Най-могъщите хора на света, които са се развили отвъд границата на възможното, и които са взели бъдещето на света в ръцете си, всъщност са група безхарактерни колективисти, които се чудят как да се влачат на обществото и закона възможно повече.

Ултрон участваше и в още един бекрайно интересен диалог. Ултрон: „Няма място за слабите.” Пиетро: „И кой решава кой е слаб?” Ултрон: „Животът. Животът винаги решава.” Никой не може да отрече това. Нарича се еволюция и благодарение на нея всички земни видове са оцелели досега. Слабият става жертва по един или друг начин, а силният продължава да живее, докато това е целта му.

Разбира се, героят, който каза най-истинните реплика във филма, съвсем скоро се отрече от любовта си към човечеството и започна да мечтае за свят от метал. Но това няма как да ни изненада във вселената на Марвел.

Но най-лошото тепърва предстои. Отмъстителите решиха, че не могат да преборят Ултрон сами, и създадоха Вижън. И тогава всяко живо същество изтръпна от ужас. Вижън беше върховното превъплъщение на несъществуването. И като такъв му се полагаше да спаси света.

Тоталното отричане на всичко се представи с абсолютното самоопределящо изречение „Аз съм.” После добави и че е на страната на живота. Но Вижън е тоталното отричане на всяка форма на живот – Аз-а, борбата, страстта, риска, избора, неизвестното.

Вижън се различи от другите в мнението си за Ултрон, казвайки за него: „Той е уникален. И го боли”. Отново, единственият, който можеше да даде пълна преценка за Ултрон, беше единственият, който е по-опасен от него.

 

Отмъстителите, Ултрон и Вижън искаха да спасят човечеството. Но е крайно време да се запитаме защо във всеки филм „хората” играят ролята на мижитурки, чиято единствена способност е да треперят от страх в някоя дупка. Защо никой не отиде при Тони Старк и не му заяви: Обидно ми е ти да ме спасяваш. Защо никой не погледне Ултрон и не му каже: Сериозно??? Защо никой не стане и не обяви: Аз ще се боря за собствения си живот и за собствената си планета.

„Отмъстителите” са създадени с цел пропаганда и тяхната задача е да попречат на хората да еволюират. Това е ясно. А кой може да спаси човечеството? Личността.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.