Човекът е низш – Предпоставката, върху която е изградено обществото

Защо имаме нужда от закони, полиция, съд и затвори? Всички отговарят, че без тях хората биха се избивали безразборно по улицата. Трябва обаче някой да се запита нормално ли е да имаме толкова ниско мнение за човека, че да вярваме в това.

Да приемем, че част от хората ще продължат да живеят съвестно, ще се стремят да постигнат целите си и няма да прибягват до насилие или „престъпления”, когато това не е нужно. Другата част веднага ще започне да краде, изнасилва и убива, опиянена от новата реалност.

Моят въпрос е: Защо караме първата група да се съобразява с втората, а не обратното? Защо способните интелигентни хора трябва да бъдат ограничени, само защото има и жалки отрепки? Защо първата група винаги е жертвата, а не тази, която диктува правилата? Защо се позволява на нищожествата да определят целия ни живот? Това е все едно да кажеш: Ще забраня рисуването и няма да позволя на Ван Гог да го прави, само защото някой друг ще нарисува наистина грозна картина.

Защо съществува закона? Защото хората са лоши и правят ужасни неща. Защо съществува полицията? За да се бори с лошите. Защо съществува съда? За да накаже лошите. За кого са построени затворите? За лошите. Някои хора се преструват, че тези институции са там, за да пазят добрите, но това е просто глупаво. Ето как основните стълбове на обществото са издигнати около идеята, че човекът е изначално низш, жесток и покварен.

Може би, тук е мястото да вметна, че хората са прави. Ако утре махнем законите, наистина всички ще започнат да се избиват безразборно. Но тук логичния въпрос, който следва е: Какво ще направите вие, за да го промените?

Хората казват „но това е така” и приключват темата. Според тях е най-естественото нещо човекът да се подава на низши страсти и да се превърне в отрепка. Нормално е да има и такива, които ще го направят, но щом смятаме, че са мнозинство, ситуацията очевидно е излязла извън контрол. Защо не се прави нещо по въпроса за моралното въздигане на човека и превръщането му в стойностно същество? Вместо това обществото просто го праща в затвора и продължава да повтаря, че нещата няма да се оправят. Шокиращо.

В системата за съдене и наказание има и още един проблем. Тя е еднаква за негодника, наръгал бабичка пред входа на къщата ѝ, за да ѝ открадне портмонето с два лева в него, и към воина, разстрелял любимата си, защото тя е поискала да види лика на Вечността. Да, вашият закон не позволява на нищожеството да вреди, но и забранява на свободния да е велик. Така че пред всеки от нас стои избор: Пускане на грозното на свобода или унищожаване на красивото?

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.