Седмичен обзор на новините 10/09/2018 – 16/09/2018

Международни

Жан-Клод Юнкер направи ежегодната си реч пред Европейския парламент

Източник: Euronews.com

Коментар: В речта си пред Европейския парламент тази година, Жан-Клод Юнкер отново каза правилни неща в много аспекти, включително мира, патриотизма и търговията. Той спомена и добродетелите на Европа, но за пореден път не я защити достатъчно твърдо. Европа не е тук само за да се брани срещу нападките на останалите, а за да бъде сама по себе си. И ако господин Юнкер пропусна да спомене това, то други хора го направиха и съвсем не бяха европейци.

 

Далай Лама защити неприкосновеността на Европа

Източник: Vesti.bg

Коментар: Европа принадлежи на европейците. Крайно време беше някой да каже това. И след като света не успя да сметне две и две, с начинанието се справи успешно Далай Лама. Добре е да се вслушаме в думите му и да осъзнаем, че Европа е нашата крепост, а не парцал, в който всеки случаен минувач да си бърше пръстите.

 

Крайнодесните трупат сила в Швеция

Източник: Express.co.uk

Коментар: Насилственото бутане на Швеция в ляво от години, логично изби в другата крайност на идиотизма и хората гласуваха за нео-нацистка партия. Това обаче не трябва да ни оставя с погрешно впечатление. Швеция все още е една от столиците на комунизма и това, което наблюдаваме в момента, не е нищо повече от краткотрайна крачка назад.

 

Европейският съюз планира да ограничи словото в интернет

Източник: Economic.bg

Коментар: Европейският съюз явно иска да не изостава от световните тенденции и има навика, докато проповядва права и демокрация да кривва леко в посока тоталитаризъм. Поради абсурдността на тази директива, все още може да се надяваме, че в крайна сметка тя няма да влезе в сила. Но цензуриран интернет е многократно по-лошо дори от сегашния интернет пълен с фалшиви новини и подстрекаване към насилие.

 

Балонът на криптовалутите

Източник: Vesti.bg

Коментар: Цените на криптовалутите падат главоломно, но всеки с минимална икономическа интелигентност можеше да отгатне това. Те са възможно най-класическия пример за пирамидална схема. Разбира се, вярно е, че криптовалутите могат да се стабилизират и в бъдеще да станат още по-ценни. Само че най-важният балон, който те създават, не е финансов, а балонът на изкуствената свобода. Би трябвало да е ясно, че пари, които съществуват само в онлайн пространството и зависят от всички потребители, няма как да са инструмент на бунта срещу Системата.

 

Илън Мъск ще създава свръхчовек…?

Източник: Indy100.com

Коментар: Разбира се, че не. Всъщност Илън Мъск ще създава система, която да свързва човешкото съзнание с компютър. Както геният на века ни обяснява за пореден път, човекът може да се надява да се слее с изкуствения интелект, за да оцелее. Хората са по-умни, когато имат телефон. А благодарение на това устройство човек ще може да помни повече, дори видеота. Е, явно господин Мъск не е носил телефон със себе си в този момент, защото изказването му е върховна глупост.

 

Фейсбук за пореден път служи за оръжие на Системата

Източник: Vesti.bg

Коментар: Това е една история, която ни доказва, че хората в социалните мрежи вече са се превърнали в Големия брат и ако някой не иска да бъде намерен, това вече не е опция. След като момче не успява да намери момичето, с което е бил на бар предишната вечер, нейни съименнички създават фейсбук група, за да я открият… и го правят. В добавка те кръщават групата „Никол от снощи”, което прави нищо-неподозиращото момиче да изглежда като лека жена. Накрая всички Никол от университета си уреждат среща. И ако има човек, който не е потресен от зловещината и унижението в тази история, то това би било още една причина да поразсъждаваме над психологическото здраве на човечеството. Има една много подобна сцена в „451 градуса по Фаренхайт” и това е достатъчно красноречиво…

 

В Южна Африка валя сняг

Източник: The Guardian.com

Коментар: Снегът в Южна Африка и снимките на жирафи и слонове сред белия пейзаж ни напомня колко красив е света ни и колко неща може да ни предложи.

 

Спорт

УЕФА може да организира финал на Шампионска лига в Ню Йорк

Източник: Gong.bg

Коментар: Финал на Шампионска лига в Ню Йорк в името на разнообразието и сплотяването на света на пръв поглед не изглежда като най-ужасната идея на света, но нека видим какво се случва след по-обстоен анализ. Като начало, това изобщо не са доводите на УЕФА и всички без притеснение признават, че целта е пари. Второ, защо биха отнели финал на считания за най-престижен клубен турнир от европейските фенове, които цял живот подкрепят и обичат любимите си хора, за да го дадат на тези, които ще отидат на мача като на туристическо зрелище и няма да изпитат и наполовина толкова емоция. И накрая, достатъчно хора предават Европа напоследък, нека поне европейския футбол си остане за нас.

 

Обществото не разбра казуса Серина Уилямс на US Open

Източник: Lenta.ru

Коментар: Епизод 1000 на: „Обществото реагира правилно на ситуация по грешна причина”. Марк Найт заслужава критика за карикатурата си на Серина Уилямс. Само че не защото тя е расистка или сексистка, тъй като тя не е такава. Повече от очевидно е, че такова изображение може да бъде направено от всеки карикатурист в подобна ситуация, независимо дали осмиваният ще е черен или бял, мъж или жена. И е ясно, че господин Найт не е искал да направи обида на расова или полова основа. Истинският проблем е, че карикатурата е грешна интерпретация на случилото се на US Open. Господин Найт представя Серина като разглезено малко момиченце в момент, в който тя всъщност беше достоен човек. И това е нещото, за което той заслужава осъдителни коментари.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.