Отговорността – основна черта на свръхчовека

Когато една личност заяви, че иска абсолютна свобода, слушателите веднага намират стотици абсурдни аргументи срещу тази идея. Но една от тях изпъква с особен вид извращение. Хората казват: „Но ако всеки е абсолютно свободен, човекът ще трябва да отговаря за действията си.”, сякаш това няма как да е хрумнало на говорителя и щом го чуе, той веднага ще размисли. В тяхната разбъркана представа за ценности, хората виждат желанието за свобода като бягство от отговорност по-начина, по който 11-годишно дете казва: „Искам да съм свободен и да не ходя на училище”. Но не – абсолютната свобода не е бягство от отговорност, тя е поемане на отговорността за всичко.

Истински свободният и достоен човек не би позволил на някой друг да е отговорен за делата му поотделно или за живота му като цяло. Той държи именно той да се окичи със славата на успеха си или да понесе тежестта на провала си. Свръхчовекът е горд, че тъкмо той е взел решение, тъкмо той е направил избор и тъкмо той е постигнал резултат. Той казва „Аз” и знае всички последствия, които ще донесе личността му.

Но отговорността не спира дотук. Свръхчовекът знае, че именно той е отговорен за абсолютно всичко, което се случва в света. Той не допуска, че вселената му зависи от президента, от Гугъл или от Бог. Нито от слабакa, страхливецa и лицемерa, които макар и да могат да предизвикват събития, не могат да носят отговорност за тях, защото нямат нито гръбнака, нито разума, нито сърцето за това. Силният човек носи цялата отговорност и не иска да е различно. Той знае, че това са неговият свят и неговата действителност и те зависят именно от него. И е наясно, че когато човечеството извършва поредното си ритуално самоубийство, доводът „но случи се след вечерния ми час” или „бях зает да строя машина на времето”  не важи. Свръхчовекът може да създава реалност, затова всичко зависи от него.

Отговорността е венец на главите на силните, доблестните, свободните. Те не я отбягват, а се състезават за нея, защото да си отговорен означава да имаш роля в света.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.