Церсей Ланистър – Символът на живите

Церсей Ланистър в момента е единственият жив герой в Игра на Тронове. Напълно сама, заобиколена от врагове, изправена пред пълна безизходица и отчаяние, тя продължава да стои с вдигната глава и да защитава ценностите си. Като последния герой, който обича, мисли и се бори, Церсей в момента е символът на живия човек в света.

От едната страна е Нощния крал, който идва с армия буквално разлагащи се тела без съзнания и чувства, които водят вечен студ и нощ. От другата страна са Джон и Денерис, които, макар и дишащи, не са способни на емоция и дълбочина и в крайна сметка съвсем бегло се различават от зомбитата. Между тях, Церсей стои на трона си, съвсем сама, без шанс, без надежда, но готова да отстоява всичко, което ѝ е ценно, докрай.

Церсей е свръхчовекът. Способна да обича, избрала най-предизвикателната любов, и останала ѝ вярна срещу остриета и молитви, страх и безличие. Целенасочена, винаги преследвайки желанията си, крояща и мамеща, свободна и непреклонима. Истинска, следвайки същността си във възход и в падение, приемайки красивото и грозното в душата си и превръщайки и двете в собственото си съвършенство. Страдаща, загубила всичко, приела най-тежките истини, и пожертвала всичко само и само да продължи да бъде.

В сериала, разбира се, сюжетът, че Джейми я изоставя в този момент е подла измислица. Джейми никога не би направил това при тези обстоятелства с тези мотиви. Но дори без най-голямата си опора, тя продължава битката, защото живият няма избора да остави целия свят да умре. Досега тя винаги е можела да погледне Джейми и да види, че вселената има смисъл, любовта  тържествува и всичко е правилно. Но тя трябва да премине през най-голямата си загуба и този път да понесе сама тежестта, която досега е деляла с него.

Сериалът ще отправи най-силното си послание със съдбата на Церсей. Нейната участ е присъдата, която създателите му ще дадат на всички живи. По всяка вероятност тя ще бъде унизена докрай – ще я накарат да предаде всичко, да се отрече от всичко, и ще я превърнат в пълно чудовище. Още по-лошият вариант е просто да не ѝ отдадат заслуженото внимание и да се отнесат с нея като с маловажен човек, предлагайки ѝ съвсем нелепа развръзка (както вече са правили с други герои).

Церсей, на теб се пада да водиш докрай битката в тази вселена. Ти остана сама, но всеки обичащ и вярващ е е вперил поглед в теб и очаква ти да покажеш как се борим ние, живите. Ти обаче нямаш нужда от тяхната подкрепа. Ти се уповаваш на собствените си любов и величие и макар да рухнеш, от пепелта ще се роди нов живот. Защитавай се със страстта на ястреби потъващи в залеза, умри с достойнството на гора поглъщана от пламъци и бъди, бъди до краен предел. Твоята битка е тази, която всеки  от нас води в собствения си живот, и ние определяме как ще протече тя.

Церсей Ланистър е истински жива. И всеки, който споделя това общо качество с нея, застава до нея в битката за света.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.