Игра на тронове Епизод 4 – Сивкавата каша на посредствеността

Някогашното величие изчезна. Вече няма силни характери, не съществуват гениални умове, във въздуха няма нито напрежение, нито устрем. Никой не е затаил дъх. Вече няма никакво значение какво се случва, защото  всичко е безмислена илюзия.

Дотук стигна най-гледаният сериал в света. До плоска, набързо скалъпенка пиеска, която не заслужава внимание. Ако убиеш Нощния крал още в средата на сезона, трябва да си повече от сигурен, че ще имаш какво да правиш до края му. И това очевидно е така. След незначителното унищожение на хилядолетно магичеко същество с висш интелект, изградено от тъмна мистика, което можеше да убие цялото човечество, ние бяхме разтърсени от екзекуцията на Месанде.

Докато Месанде се вживяваше в ролята си на не чак толкова хубавата Елена, Тирион прецени, че е време за проповеди. В реалния свят Церсей би го разстреляла на мига. Той е мръсен предател, който заслужаваше да бъде прободен от хиляда стрели в момента, в който си позволи да говори за любовта ѝ. А и не мисля, че Церсей би пропуснала такава възможност. Тя е наясно, че няма големи шансове да победи и старанието и да води преговори с чест беше силно преиграно.

Междувременно играта „Да убиеш дракон“ става все по-напрегната. Първо Нощният крал отбеляза точка, но очевидно Юрон, обикновен селяк с арбалет, има същата способност да убива най-могъщите създания на света. Както всички знаем обаче, победителят ще бъде Ария, която ще обезглави Дрогон с плюнката си.

Но да не подценяваме и драмата на север, където Бриен демонстрира отличното си превъплъщение в Норма от „Трима братя, три сестри“. Внезапно загубена девственост, разочарование и женски плач. Безупречно изпълнение до най-малкия детайл. На сцената на сапунените сериали заблестя и Церсей, която за пореден път предизвика въздишки със своята бременост като, разбира се, излъга друг мъж, че е бащата. За момент ми се прииска да погледне към Денерис и да изкрещи „Никаквица!“, но, уви, това не се случи.

Не можем да не споменем и безгръбначното копеле Джон. Той отново успя да постави рекорд по предателства, взимайки предвид факта, че на този етап би могъл да се съзтазава единствено със себе си. Той предаде Денерис като разкри миналото си пред останалите, а после унижи семейството си като зае позицията на Денерис.

Джон Сноу изостави вълка си. С това той завинаги се отрече от името Старк. И не беше единственият. Жалкаря, психопатичната серийна убийца, празното пространство и черната дупка, която иска да погълне живота на Земята. Нима се очаква от мен да нарека тази сбирщина Родът на Старк? Единствената ми утеха е, че Нед вече не е между живите и никога няма да види докъде стигнаха децата му.

Вселената на Игра на тронове бе убита. Сега ни предстои война, чийто изход няма значение. Краят настъпи. Сега ни остава единствено безсилното пълзене към финала.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.