Номинации за Наградите на Абсолютните 2019

Личност на годината

Кастер Семеня

Кастер Семеня се опълчи на световните институции, които си помислиха, че имат правото да определят пола ѝ. Тя отказа да предаде убежденията си и така защити идеята, че индивидуалната личност не може да бъде вкарана в статистика.

Лейди Гага

През тази година Гага избухна във вихър от красота и сила, показвайки че е готова да се хвърли в дълбините на изкуството.

Роджър Федерер

Тази година Федерер продължи да се състезава с изключителни умения и класа, доказвайки се като един от най-достойните за уважение спортисти в историята.

Урсула фон дер Лайен

След избирането си за председател на Европейската Комисия, Урсула фон дер Лайен показа желание да защити и развие Европа чрез създаването на ресор за Утвърждаване на европейския начин на живот и предложението за Зелена сделка за Европа.

Хаваши

Със своите концерти през тази година Хаваши доказа, че съвременният творец е жив и светът му принадлежи. Той дарява публиката с изкуство, създадено от гения на личността и посветено на нейната любов към човека и Вселената.

 

Очарование на годината

Дарин Ангелов

Дарин Ангелов е изпълнен с детска радост и истинско вълнение от това, което прави. Той разкрива любовта си към изкуството и гордостта си, че работи във величествената сграда на Народния театър.

Дуейн Джонсън

Дуейн Джонсън продължава да се представя достойно в кариерата си и да поддържа нивата на световния позитивизъм с усмивката си.

Енди

Енди показа, че е изключителен барабанист, и има харизмата да впечатлява и вдъхновява публиката.

Modá

През тази година Modá продължиха да възпяват любовта към самата любов.

Фики

Тази година Фики продължи да разлива позитивизъм и да защитава ценности като любов и семейство.

 

Враг на годината

Айн Ранд

Айн Ранд за пореден път затвърди идеята, че материалното е над душата. В романа си „Ние, живите“ тя слага пачка с пари на мястото на човешкото сърце.

Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс

Създателите на „Игра на тронове“ убиха един красив и горд свят, изпълнен с любов, и го превърнаха в мъртва празнота, която не може да даде живот на нищо.

Илън Мъск

Тази година Илън Мъск задълбочи предателството си към човечеството, като заяви, че изкуственият интелект би изместил хората и те трябва да се слеят с него, за да останат конкурентноспособни. Това показва пълна липса на уважение към човешкия вид и отказ да се защити неговото съществуване.

Пабло Пикасо

Пабло Пикасо е отдал съществуването си на това да изсмуква живота от красивото и да създава бездарност и грозота.

Сюзън Голдбърг

Под ръководството на Сюзън Голдбърг статиите на National Geographic предават общо послание, че човекът е нищожен и слаб. Списанието омаловажава основни човешки реликви и възхвалява отричането от човешкия вид.

 

Жалкар на годината

Борис Джонсън

Борис Джонсън базира кампанията си за Брекзит на популизъм и лъжи. Още повече, той дори не успя да изпълни най-важното си обещание и да завърши Брекзит до 31 октомври.

Преслава

Преслава показа, че липсата на самочувствие може да те разруши дори и когато фактите са на твоя страна. Нейното лице беше символ на красота и чар, но тя реши да се отрече от него и да го смени с чуждо.

Рамщайн

Рамщайн предадоха Германия с песента си Deutschland. В нея те избират срама и посредствеността пред стремежа към величие и желанието да постигнеш най-доброто си Аз.

Слави Трифонов

През тази година Слави Трифонов влезе в политиката и създаде своята партия „Нема такава държава“, с което направи последната крачка по пътя от бунтар към слуга на Системата.

Теса Томпсън

Теса Томпсън е твърдо решена да изпълнява единствено роли, които унижават човечеството. Дали ще се гаври с великото минало, ще се стреми към физическото ни изличаване, или просто ще разпръсква посредственост, тя винаги работи срещу нашия вид.

 

Историческа личност на годината

Е. Е. Къмингс

Стихотворенията на Е. Е. Къмингс разкриват истината за живота и за любовта по красив и безмилостен начин. Той пише за всички тайни на света, които са видими само за обичащите.

Иван Вазов

Иван Вазов изпитва несравнима любов към България и неговите произведения най-убедително разкриват прекрасността на страната във всеки аспект – исторически, природен, културен. Днес тази обич служи за вдъхновение и все още успява да обори хулите срещу всичко българско.

Нострадамус

Тази година се сбъдна пророчеството на Нострадамус за започването на голямата война за съдбата на човечеството.

Пенчо Славейков

Пенчо Славейков вярва безрезервно в силния, горд, творчески човешки дух, който може да надвие всяка трудност. Той търси и открива свръхчовека в създателите и в обичащите и посвещава творчеството си именно на тяхната воля да осъществят себе си.

Рамзес II

Рамзес II е символ на величието на Древен Египет и е носител на качествата на истински фараон.

 

Събитие на годината

Зелената сделка за Европа

Проектът Европа да стане климатично неутрална до 2050 показва желание за промяна и за конкретни действия. Това предложение отново поставя Европа като континента, който е начело на положителния прогрес.

Младите се застъпват за човешките права

Тази година се наблюдава тенденция младите хора да се застъпват за по-добро бъдеще. Това бе отбелязано и от ООН като тема на Световния ден за правата на човека.

Откриването на слонска костенурка на Галапагоските острови

Да откриеш животно, което за последно е виждано преди повече от 100 години, е неочаквана изненада и дава надежда, че повече видове могат да бъдат спасени.

Проектът TeamTrees

Идеята да се засадят 20 милиона дървета е чудесна и ще има реален ефект в борбата срещу обезлесяването.

Първата снимка на черна дупка

Тази година човечеството успя да заснеме едно от чудесата на Вселената.

 

Негативно събитие на годината

Арестът на Джулиан Асанж

Арестът на Джулиан Асанж беше двойна победа за Системата, тъй като показа как тя може да пречупи един борбен човек и как потенциален закрилник все пак ще предаде личността на закона.

Краят на „Игра на тронове”

Най-значимата сага на десетилетието свърши с унищожаването на всички герои, които носеха в себе си борба и величие. Сериалът целеше да прехвърли посланието за смъртта на свръхчовека и диктатурата на нищото също и към реалния свят.

Пожарите в Амазония

Изгарянето на големи горски площи в Амазония е огромна загуба за света заради несравнимото ѝ природно богатство.

Пожарът в Нотр Дам

Пожарът в Нотр Дам беше силен енергиен ритуал насочен срещу човечеството.

Разпространението на Хуауей

През тази година телефоните на Хуауей се разпространиха навсякъде, увеличавайки значително властта на китайското правителство над личния живот.

 

Герой на годината

Капитан Америка (Отмъстителите: Краят)

Макар и с функцията на типичен главен герой, Капитан Америка винаги оставаше верен на себе си и на ценностите си. За разлика от съюзниците си, той действително уважава света и иска той да върви към по-добро.

Максуел Боумонт (The Royal Romance)

Максуел е прекрасно слънчево същество, което притежава неповторими въображение и енергия. Той избира със сърцето си, а не традиционното, и успява да внесе позитивност във всяка ситуация.

Нед Старк (Игра на тронове)

Тази година сагата за живота на Нед Старк стигна своя край. И макар всичко да се превърна в прах, той си остава гордият, несломимият, единственият крал, който Северът е имал.

Церсей Ланистър (Игра на тронове)

Церсей Ланистър бе последният велик монарх, достоен да седи на Железния трон. Тя бе достатъчно силна, за да посрещне смъртта на цяла една вселена, оставайки вярна на своята любов.

Ями (Ю Ги О)

Ями живее оставайки верен на древното си минало и овладява силите на мрака и светлината в себе си. Дори в най-безнадеждната ситуация, той намира кураж да продължи, защото нито за секунда не се съмнява в истината за човека и света.

 

Анти-герой на годината

Бран Старк (Игра на тронове)

Бран Старк призна пред всички, че не принадлежи към човешкия вид. Той е вечна празнота, лишена от чувства, желания, избори и всичко друго присъщо на човека. Накрая той стана владетел на мъртъв свят и като последна заплаха се зае с това да намери последния останал дракон.

Капитан Марвел (Отмъстителите: Краят)

Тази героиня прояви изключително лошия вкус да се появи отново във филм.

Лео Коваленски (Ние, живите)

Лео Коваленски се превърна от повърхностно посредствен герой във влачещо се нищожество, което нямаше сили да се бори за ценностите си. Вместо да бъде воин, той се посвети на комплексите и слабостта си и така стана съюзник на най-заклетите си врагове.

Тирион Ланистър (Игра на тронове)

Тирион Ланистър успешно завърши цикъла от предателства с Варис и Денерис, които бяха последните двама човека останали му след като той вече бе забил нож в гърба на цялото си семейство и целия континент. Накрая Тирион остана да управлява мъртво кралство, без да протестира, че служи на най-голямото зло в историята.

Тони Старк (Отмъстителите: Краят)

Тони Старк успя да унищожи света физически, като върна половината човечество години по-късно. Той най-накрая постигна целта, която преследваше от години с идеите си за щит около земята, работата си върху изкуствен интелект извън контрола му и създаването на Вижън.

 

Онеправдан герой на годината

(Тази година решихме да въведем категорията за Онеправдан герой, защото стана твърде често явление автори на книги и филми да принуждават героите си да се отрекат от себе си само за да направят по-неочакван сюжет и да им предлагат развръзки, които изобщо не отговарят на личността им. Целта на тази категория е да защити тези герои и да им даде полагащото им се уважение и разбиране.)

Джон Сноу (Игра на тронове)

Джон Сноу бе използван по чудовищен начин от създателите на „Игра на тронове“, за да бъде съкрушена идеята за човека. Джон е героят, който е най-явният символ на човека в последното десетилетие, и неговата съдба на предател и на изгнаник от света насажда послание за обреченост в съзнанието на всеки зрител.

Капитан Америка (Отмъстителите: Краят)

Капитан Америка никога не би се върнал да изживее живота си в миналото, защото той знае стойността на загубата и на това да имаш само един шанс в живота. Създателите на филма целяха да покажат неговото решение като правилно, за да втълпят идеята, че обикновеният приятен живот е по-добър от този белязан от сила и страдание.

Кралят на Нощта (Игра на тронове)

Кралят на Нощта е един от злодеите с най-голям потенциал. Светът очакваше развитието му в продължение на години, а възможните теории нямаха чет. И накрая, когато ни се загатна, че притежава висш интелект и може да се превърне в един от най-интересните герои, просто беше убит по абсурден начин, без да направи абсолютно нищо.

Танос (Отмъстителите: Краят)

В последния филм от „Отмъстителите“ Танос изкуствено се отрече от своите вярвание, за да бъде опетнено истинското му величие. Сценаристите се опитаха да превърнат личност, спасяваща света, в празноглав злодей, който просто иска да разрушава.

Тор (Отмъстителите: Краят)

Образът на Тор бе представен изключително нереалистично в „Отмъстителите“. Той съвсем нелогично прие смъртта на майка си, баща си, брат си и Асгард без особени смущения и нямаше причина да се срине психически след битката с Танос.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.