Как да пишем есе

Във връзка с ежегодно организираните от нас конкурси за есе, тук прилагам списък със съвети как да пишем по-добре.

 

Общи

Използвайте думата Аз. (В живота също е полезна дума.)

От друга страна, не използвайте „аз мисля, че“ или „според мен“. Това изглежда като изкуствено подчертан опит да се покаже лично мнение. Ако есето ви наистина включва лично мнение, такива изрази не са ви нужни.

Не прекалявайте с цитатите. В крайна сметка това не е обзор на какво са казали други хора по темата. Ако включите само един цитат, това кой точно сте избрали, дава много ясна индивидуална представа за автора на есето. Над два в есе от 1-2 страници е твърде много.

Няма нужда да обяснявате понятията от заглавието. (Това е много типично за ученическите есета). Ако пишете есе за небето, организаторите на конкурса навярно ще знаят, че то е синьо и се намира над земята, и ще искат да прочетат нещо друго. Изключение е, ако идеята ви е да оспорите общоприетото схващане за значението на понятието. Ако тезата ви е, че небето е червено със зелени точки, тогава е добра идея да обясните концепцията си за небе.

Понякога може да си позволите да разчупите структурата. Есето може да е под формата на диалог, писмо, загадка, да има огледална или умишлено разбъркана структура. (С това трябва да се внимава кога е подходящо, за да не изглежда изкуствено направен опит за оригиналност).

 

Условия

Тук е лесно. Прочетете условията внимателно и ги спазвайте.

Специално в нашите конкурси искам да кажа, ние не бихме дисквалифицирали участник, защото е пратил pdf вместо dox файл или защото есето е получено няколко минути след крайния срок. Но това е защото нас ни интересува живата мисъл над всичко друго и правим конкурси, за да открием нея, а не за да тестваме умението ви да спазите няколко инструкции. И все пак тези условия са сложени с някаква практична причина и да ги спазите показва уважение и създава впечатление за надеждност.

 

Форматиране

Не пишете прекалено дълги абзаци.

Ако абзаците ви започват навътре, не оставяйте разстояние между отделните абзаци. И обратното, ако имате разстояние между абзаците, не започвайте новия ред навътре.

Допълнително старание като по-различен шрифт за заглавието или номерирани страници прави добро впечатление. Но не правете твърде нестандартни промени по форматирането, защото хората са свикнали документите да изглеждат по определен начин и резките промени правят текста по-труден и неприятен за четене.

Използвайте bold/italics/underline в изключително редки случаи и с много добра причина. Първо, прекалената им употреба става кичозна. Второ, нуждата да подчертаеш нещо с шрифт загатва, че не можеш да го направиш с думи.

 

Други

Внимавайте с имената, които посочвате като авторитети. Само защото обществото твърди, че някой е гениален учен или художник, не значи, че той наистина е такъв. Само защото обществото твърди, че някой или нещо е много лош/о, не значи, че това е така. Използвайте за пример само хора, за които лично сте сигурни, а не изброявайте имена наизуст.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.