Мюзикълът „Зла” – История за смелостта да преодолееш гравитацията

Мюзкълът „Зла” (“Wicked”) е силна история за приятелство, любов и най-вече волята да бъдеш себе си. Музиката, изпълненията и сюжета ни въвличат в един завладяващ спектакъл, който вдъхновява и припомня важността на смелостта.

„Зла” разказва историята на младата вещица Елфаба, която е отритната от обществото заради мрачния си нрав и защото е имала лошия късмет да се роди със зелена кожа. Елфаба отива да учи в училище за магьосници, където среща своята пълна противоположност – очарователната и популярна Галинда. Макар че се намразват от пръв поглед, постепенно двете развиват лоялно приятелство, като заедно търсят любовта, разследват мистериозната загуба на способност на животните да говорят и научават все повече за идола си, Магьосникът от Оз.

Елфаба трябва да се осмели да приеме, че има по-голям магически потенциал от връстниците си, и да се научи да го използва. Тя вече е свикнала да бъде затворена в себе си, а колкото по-близо до истините се доближава, толкова повече властта и обществото застават срещу нея. В един момент тя няма избор освен да приеме, че не принадлежи сред тях, а трябва сама да изкове съдбата си.

Песента “Defying gravity” в края на първото действие е емоционалната и музикалната кулминация на „Зла”. Тя проследява целия път от „мисля да опитам” до „никой никога няма да ме свали на земята”. В момент, в който Елфаба разбира, че всичките ѝ надежди са излъгани, тя намира цялата необходима сила вътре в себе си. Тя знае, че двете заедно с Глинда биха били непобедими, но дължи на себе си да продължи дори когато приятелката ѝ не е достатъчно смела за това. Случилото ѝ позволява да се извиси буквално и преносно над стария си живот със страхове и да ограничения и да си позволи да разкрие истинското си могъщество.

Нататък Елфаба трябва да се справи с още много трудности и всеки път да остава вярна на себе си. Останалите герои като Глинда, сестра ѝ Неса и възлюбения ѝ Фиеро също намират своите развръзки в резултат от преживяванията си с нея. Сюжетът е интересно преплетен с този на „Магьосникът от Оз” и историята на Дороти. Краят показва, че дори и когато много висока цена е била платена,приятелството и любовта са оцелели и продължават да живеят в свят, който не им позволява да са явни.

„Зла” е емоционална история за силата, която се крие във всеки човек, и волята да намериш собствената си свобода, преодолявайки всички трудности по пътя.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.