Skillet – Пътят към Революцията

В творчеството на Скилет ясно се вижда пътят на воина на революцията – от пробуждането му, през съзряването му, до осъзнатата готовност да е лидер на бунта. В песните им откриваме всички основни ценности на живия – любов, свобода и индивидуалност.

В по-старите песни на Скилет има много търсене, както и много съмнение. Повечето млади хора преминават през точно това състояние – те са будни и готови да обичат, но външният свят им предлага само отхвърляне и мрак. Точно в този момент героят трябва да прояви най-голям кураж и да заяви, че той ще отстоява докрай ценностите и обичта си. С други думи, той трябва да заяви категорично, че е “awake and alive”.

Любовта присъства неотменно във всяка песен. Заради човека, когото обича, героят винаги ще постигне най-доброто си аз и ще даде всичко от себе си, за да защити любовта им. Същият този човек ще е и негов закрилник, който го кара да се чувства непобедим. Любовта е всичко и винаги ни мотивира за търсене на истина и светлина.

С течение на годините, лирическият герой от песните на Скилет преминава от борбата за спасение на собствената си душа, към всеобща революция. Той вече е приел, че е различен от другите и пътят му няма да е като техния. Понесъл е загуби, но знае, че те няма да го сломят. Превърнал се е в зряла личност, за която няма път назад. Той се гордее със странностите и необикновенностите си и призовава останалите хора също да се отпуснат да бъдат себе си: „I’m a freak naturally / Just how I want to be / You’re a freak just like me”

В албума „Unleashed” вече виждаме завършеният лидер на революцията. Тя е разгара си, а той е заел мястото си на спасител на света. Тук вече усещаме абсолютна непоколебимост в крайния успех. Враговете се опитват да притиснат бунтовниците, стъпвайки на вратовете им, но все още не осъзнават, че те са направени от огън и са непобедими.

Има един стих, който заслужава да му се обърне специално внимание:

Magic, static, call me a fanatic
It’s our world, they can never have it
This is how we rise up
It’s our resistance, you can’t resist us

Това сме ние воините, магически, изненадващи, щастливо фанатични. Ние осъзнаваме света като естестен наш дом и ще се борим за него. А не на последно място, притежаваме и страхотен чар, който ще спечели дори и най-скептичните.

В песните на Скилет може да се припознае всяка търсеща, борбена и обичаща душа.

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.